Borgward BX3 2020–2021

Herrijzing Borgward in China (2015-2022)

Het merk Borgward dat in 1919 opgericht werd en 1961 geliquideerd werd maakte Borgward AG , na ruim 10 jaar voorbereiding door de kleinzoon van Carl Borgward, Christian Borgward, Foton/BAIC op 15 september 2015 een op zich geslaagde comeback op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) in Frankfurt. met de BX7. De gedachte was het promoten van zijn historisch hoogwaardige Duitse merk , in BMW,Audi en Mercedes klasse. Daarom was Borgward AG ook in Duitsland officieel gevestigd Borgward wil niet zozeer een opvolger van de vermaarde Isabella’s leveren, maar wel het DNA , waar het om bekend stond, van Innovatie ,Styling, Kwaliteit, Betrouwbaarheid en betaalbaarheid uitdragen. Er is voor SUV’s gekozen omdat dit het snelst groeiende auto segment wereldwijde is en men meer dan 500.000 auto’s per jaar in de fabriek in Miyun te China wil gaan maken. De verkoop begint in 2016 in China en zou daarna in Europa uitgerold worden met verkoop online via Sixt. Was het plan. Maar er werden maar een stuk of 20 in Duitsland geïmporteerd..

Borgward BX5 2016–2021

Op 29 februari 2016 onthulde Borgward tijdens de Geneve Motor Show twee nieuwe modellen, de Borgward BX 5, een compacte ‘mid-size’ SUV, plug-in hybride met elektronische vierwielaandrijving , en de sportievere mid-size coupé BX 6 TS met een coupedaklijn en een viercilinder turbomotor ook gekoppeld aan de hybride elektromotor. Beiden zijn net iets kleiner dan de in Frankfurt geïntroduceerde BX 7. Ook zijn al bijna 100 dealers in China en Hong Kong aangesteld en wordt de BX 7 gepositioneerd als “upmarket German branded, wide-bodied intelligent SUV “.

Borgward BX5 2016–2021

In oktober 2016 werd er met de Gemeente Bremen een optieovereenkomst gesloten om de nieuwe Borgward fabriek die de productie voor Europa moet leveren, weer als vanouds in Bremen te vestigen ! Beoogd werd een assemblagehal van 10.000m2 , die in het begin werk aan 50 tot 100 man moet geven en moet uitgroeien tot een fabriek met een productiecapaciteit tot 10.000 auto’s per jaar . Helaas komt dat er niet van. Diverse malen wordt e.ea. uitgesteld, tot men het tenslotte opgeeft en ook in China de verliezen beginnen op te lopen en ondanks dat Borgward ook de “Red dot” design- en communicatieprijs 2016 voor het design van de BX 7 won en de wereldpremière van de elektrisch aangedreven Isabella Concept Car, een zeer sportief coupe studiemodel plaatsvond.

Borgward BXi7 (Electric Vehicle, SUV) Concept

Tot en met december 2019 zijn er zo’n 140.000 Borgwards geproduceerd en in China verkocht, waarvan 75% de BX5 betrof. Dit staat wat haaks op de beoogde 100.000 BX3/5/6/7 per jaar. Blijkbaar vielen de verkoopprestaties van Borgward de eigenaar Beiqi FOCON ook tegen, want in december 2018 verkocht FOCON,  een 67 % aandeel  voor $614milj. aan Lu Zhengyao (de eigenaar van Shenzhou Car Rental, Ruixing Coffee en andere industrieën waaronder UCAR, een mobiliteits bedrijf, dat (onderhouds) services en uber-achtige diensten verleende en naar 75% aandeelhouder groeide tegenover de 25% vande FOCON fabriek, die de Borgwards bleef produceren. De productie en verkoop nam in 2019 af, ondanks forse reclameacties met o.a.90 dagen retourname garantie. Maar het “sterke Duitse kwaliteitsimago leek niet echt aan te slaan. Er bleek ook nog financieel e.e.a. tussen FOCON en UCAR te knellen en aangezien Borgward AG nog steeds verlies maakte en FOCON de productieruimte in de fabriek goed zelf kon gebruiken, besloot FOCON met Borgward te stoppen. In april 2022 vroeg FOCON het faillissement van Borgward aan en in december 2022 zijn de deuren van het bedrijf definitief gesloten nadat op de activa van Borgward AG in beslag waren genomen door de Derde Intermediaire Volksrechtbank van Peking. De boekwaarde van de in beslag genomen goederen was bij lange na niet genoeg om de ontstane gigantische schuld te dekken. Met dit faillissement kwam een einde aan de reïncarnatie van Borgward. In het totaal zijn er 152.264 “nieuwe Borgwards geproduceerd en op een stuk of 20 in Duitsland na, allemaal in China verkocht.

Borgward autoverkoop op de Chinese automarkt